13 Eylül 2017 Çarşamba

OĞLUMUN GELECEĞİ


                                             Heyecanlı bir gün, ilkokul sonu 
çocuklarımızın istikballeri gündemde hangi okula göndereceksin? Hangi okulu istiyor çocuk? Araştırma yaptınız mı? Çocuklarımıza okul belirlerken kriterlerimiz neler? Bir rüzgara akıma kapılıp çoğunluk hangi okulu tercih ediyorsa o okula mı? Muhafazakar bir partinin hükümeti başta ise imam hatip okuluna gönderme çabası, üstelik o okullara da pek çok imkanlar tanındı, müfredatları da aynı diğer okullardaki gibi. Devlet okullarına ise bazı aileler çocuklarını sadece ortaokula kadar okusun diye gönderiyor. Peki özel okullar? Özel okulların devlet okullardan pek bir farkı yok. Çocuğun zekası ve başarısı önemli çocuk başarılı olursa her yerde başarılı olur. Özel okul biraz da kartvizit gibi başarısını pek etkilemiyor. Araştırmalarımız bunlar. 
        Ben bir de biricik oğlumu gözlemliyorum sayısalı çok iyi başarılı disipline ederek çalıştırılması lazım yoksa bu sayısal becerisi yok olup gidecek.  Sözeli de çok iyi ezberi dini eğitime ilgisi çok güzel dini eğitimle ilgili gittiği kurstaki belletmenlerini sevmesi çocuğuma sıcak samimi içten davranmaları, yani ortam çok önemli ister sayısal, ister sözel,  ister özel okul, ister devlet okulu, ister imam hatip ortam güzel oldu mu çocuk kendini yeşertecek ortamlar buldu mu? Çocuğun içindeki cevher ortaya çıkıyor. Önemli olan çocuğun içindeki cevheri çıkartmak çocuğun özüne inmek onda var olan cevheri krediye zaman dilimleri içinde yıllara yayarak çocuğa tekrar kredi olarak vermek. Çocuğu besleyip büyütmek ortak yaşam alanları ortalama alan hava su toprak gibi bunlar çok önemli. İnsanın yaradılışında var olan insanın fıtratında var olan isteme duygusu, çocuk talep ettikçe karşı tarafta ki anne veya öğretmen, bir eğitmen geleceğin insanını yetiştirme arzusuyla verecektir. Önemli olan çocuk istesin ‘’ver’’ desin talep etsin, çocuğun bu talep etme duygusunu nasıl kullanacak? Tıpkı acıkınca susayınca nasıl ver diye istiyorsa çocukta bilgiye deneyime olan açlığını ver diye öğretmenlerinden isteyecek. Çocuk içindeki cevherin varlığından habersiz sadece isteme duygusu ile isteyecek. Kendinde nelerin olduğunu nelerin kendinde cevher olarak bulunduğunu bilmeden.  Bu cevheri ortaya çıkaran ise öğretmenleri ailesi ve çevresi olacak, çocuğa dilim dilim önüne fırsatlar sunarak, çocuğun fikir sahasını genişletecek, çocuğun kendini sorgulamasına zemini hazırlayacaklar. Çocuk başlama çizgisine geldiğinde dahi bile kendinden neler olabileceğini göremeyebilir onun içindeki cevheri en yakınları daha önceden görüp onun hayat akışına yön verecekler. Çocuğun içindeki cevheri çıkarmasına yardımcı olacaklar. Çocuk kendinde neler yapabileceğini kendinden neler olabileceğini gördükten sonra artık o şaha kalkmıştır, onu kimse tutamaz. Hayat yarışına hazırlanmış tam donanımlı bir insandır.  Hiç kimse başarının önüne geçemez eğer senin özünde varsa kimse sana set vuramaz çamura batıramaz.  Eninde sonunda bir altın gibi parlar ortaya çıkarsın kimse senin hakkını da alamaz çünkü  hak hiçbir zaman yerde kalmaz. Bu dünya da almazsan ahirette mutlaka alırsın.
      Çocuğumun geleceği, hangi okula yazdırayım? Sorusuna en güzel cevap. Evladım büyüyünce ne olmak istiyorsun sorusu. Kendini nerede görmek istiyorsun? Hayal et bakalım hangi iş kolunda?  Ben babamın işini yapacağım diyorsan burada Karaman’da kalır, liseye kadar okur yaşın gelince askere gider evlenir çoluk çocuğa karışırsın.  Elli yüz sene sonra seni kimse hatırlamaz. Ben televizyonda gördüğüm yerlere gitmek, kitaplar da okuduğum yerleri görmek fikir sahibi olmak, bilim adamı olmak,  güneş enerjisiyle ateş yakmak istiyorum diyorsan, dünyaya  yıldızları merak ediyorsan o zaman seni sıkı düzenli tempolu bir çalışma bekliyor.  Biliyorum çalışma(çalış) kelimesini hiç sevmezsin.  Zamane çocukları gibi hazıra alışkınsın ama çok çalışarak bu hayalini kurduğumuz iş kollarından birine de sahip olabilirsin. Başarıya doyum olmaz. Hele sen ipin ucunu bir yakala gerisi çorap söküğü gibi gelir. Önce dersi derste öğrenmek eve gelince tekrar, her gün düzenli ve disiplinli sonra sana da bana da bolca zaman kalır. Boş vakitlerinde hedefin ile ilgili çalışmalar bunun için bol bol farklı kitaplar okumalı merakını uygulamalı olarak çoğaltmalısın.  İnternet arkadaşlığı edinmeli meraklı arkadaşlarınla iletişime geçmelisin Öğretmenlerine sormalı farklı alanlarda çalışabilecek  ve birleştirebileceğin fikirler toplamalısın. Sonunda gözünün önünde hep o olmak istediğin nokta ulaşmak istediğin başarmak istediğin nokta. Başarı hikayeni bilim adamı olarak sonlandırmak bilimsel dergilere makaleler yazmak ödüller almak insanlığa faydalı buluşlar ile tarihe geçmek. Hatta Nobel ödülü almak ne kadar da güzel olurdu. Değil mi? Kürsü de ders veriyorsun öğrencilerine ve hatta konferanslara gidiyorsun, seminerler veriyorsun sunumlar yapıyorsun hepsinden öte kendisi olmak istediğin kişiyi oluyorsun. Ve bu kişiliğini etrafına çevreye aktarabiliyorsun.  Başarı daima sevilir ve alkışlanır.  Başarılı insanın hatalarını da göstermez iyilik yapmasan da yaptın sayarlar. Başarıya kimse uzanamayacağı için. Onlar için gökyüzündeki yıldızlar kadar uzak olan başarılara imza attığın için sana gıpta ile bakacaklar arada kıskananlar olacak tabi ki fakat ellerine fırsat geçemeyecek yapamayacaklar çünkü sen farklı olacaksın. Farklı olana erişmek zor olur. Sen hayallerine ulaşmış bir prens iken onlar hala evlerinde çocuk büyütüp küçük esnaf olma yolunda çaba sarf edip küçük dedikodular peşinde koşacaklar günaha girecekler. İlim en büyük ibadettir. Sadakadır, iyiliktir ilimle geçen her zaman sevap kazanırsın.  
   Hayatında olmak istediğin noktayı veya olduğun noktayı hayal ettin şimdi söyle bakalım hangi okul? Nasıl bir öğrenci?  Başarı gelecek kimin eseri?  Miras ta sensin alın teri de seni arkadan itekleyen annen ve baban. Seni donanımlı hale getiren okulun senin azmin hırsın ve başarın sana hayat yolunda kalkışı  sağlayacaktır.  Destek var ortam müsait yaşam alanı ortalama alan müsait, öyleyse hiç durma kır kendi kabuklarını, çık kavanozun içinden( Karaman'dan) yüzmeye,  deryaya, uçsuz bucaksız yaşa gör, tanı kendini, tanıt kendini hem bizlere hem dünya aleme. 
     Onun geleceği benim geleceğim.  Onun istikbali benim istikbalim haydi hayırlısı,
    ‘’Kısmetinde ne varsa o çıkar kaşığına’’ 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder