12 Eylül 2017 Salı

AİLE DANSI


             Anne baba ve çocuklar arasında geliştirilmiş bir model. Ailenin hemen hemen hepsi var bu dansta. Hemen hemen her gün tekrarlanan olaylar da mesela bir çatışma restleşme durumunda sergiledikleri davranış kendilerince problemi çözme yöntemleri öğrenilmiş bilinen yol. Oysa ki herkes senin o an ne yapacağını çok iyi biliyor kestiriyor o an ki senin duruşunu kullanacağın gücünü ve ne kadar kullanacağının porsiyonunu bile biliyor. Sen farkında değil misin bütün bunların? Sen kendine yeni yöntemler yeni beceriler geliştirmedikçe hep aynı bildik dans bildik tempo etrafında aynı dairenin etrafında dönüp duracaksınız. Bir ileri iki geri tempo hep aynı ne kazananı olacak ne de kaybedeni  hep bilindik son, dön dolaş aynı son.
       Bana göre sen bu dansı hiç başlatma, ya durdurmanın bir yolunu bul ya da bundan kurtulmanın bir yolunu sen bulabilirsin, sen farklısın ve farkındalık yaratabilirsin, bu kısır döngüden kurtulabilirsin.
       -Olabilir evet olabilir
       Sözler ve davranışlar arasındaki iletişimsizlik sözler ve davranışlar birbirlerine uymadığı zaman çatışma kavga başlamıyor mu? Evet, bu sorun sadece sizin aileye özgü de değil üstelik her evde her toplumsal ilişkilerde aynı 
     Öyleyse bu dansı mutlu sonla bitirmek için ben çocuğuma nasıl davranmalıyım?
 -Bence dayak en iyi çözüm. Döv ceza ver acı çeksin korkut onu, o zaman sana saygı da duyar senin sözünü de dinler.
  -Bence de zorla yaptır cebren, hem zorla yaptır hem de kontrol et bak bakalım kaytarıyor mu?
  -Bence arkadaşları arasında küçük düşür, kırıcı ol 
 -Çocuğumun her işini ben yaparım problemlerini çözerim ben anneyim kontrol ben de 
         Güçlü anneler iş başında onlar da diyorlar ki, 
-Ben çocuğumun önüne seçenekler sunarım sorunu kendisi görsün çözsün danstaki figürlerini de  kendisi belirlesin
-Bence de öyle hem  kendi seçimini yaparak  kendisi sonuçlarını da görür hata varsa eğer ortada derste çıkarmasını bilir.
-Benim çocuğum kendi işini kendi görür o yaşının verdiği sorumlulukları taşıyabilir.
-Biz bir gücüz biz bir aileyiz niye birbirimizi sıkılmış yumruklarla bekleyelim ki? Ringe mi çıkacağız?
    Çocuklarına dayak ve zorla diretme yolunu seçen anne ve babalar sonuçlarına da katlanmalıdırlar nedir sonuçları? Üç ''İ ''  İntikam. İnat. İsyan. 
  Çocuklarına problemleri kendisinin çözme yetkisi veren ve sorunları görme ve ders çıkarma yolunu seçen anne ve babalar da ''sorumluluk saygı işbirliği,'' ile ödüllendirilir. Üstelik aile danslarında kendilerine özgü iletişim modelini de görebilirler. Ve mutlu son.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder