8 Ağustos 2017 Salı

AH DİLİM VAH DİLİM

        Hep başkalarının iki dudağı arasından çıkan sözlereydi kırgınlığı önce sözleri söyleyen kişiye kırıldı çözümleyemedi olayı. İki dudağı arasından söylenen her sözde bir mana aradı sonra onlara da kırıldı genişleyen dalgalar halinde topluma kırıldı top yekun insanlara kırıldı. Oysa, oysa ki kendisi de dişleri arasında gizlediği diline hakim olabiliyor muydu? Ağzı olan konuşur misali boş yere sarf ettiği sözlerine dur diyebiliyor muydu?  Ha bire konuşuyordu diline gem vurmadan kendi diline hakim değilken başkalarının dilinden çıkan savrulan kelimelere hemencecik kırılıveriyordu. Ağzı kapalı tutmak, ağza fermuar çekmek, sözleri ölçülü kullanmak o kadar kolay olsaydı önce kendisi başarabilirdi belki, öyleyse kendi diline hakim olamıyorsan başkalarının diline niye kırılıyorsun? Onlar da boşta bulunmuş dillerine hakim olamamış  laf olsun sohbet olsun  diye konuşturuvermişlerdir dişleri arasındaki dillerini. 
      Dil bu uzadıkça uzar dile gem vurmak lazım, beynimizde önce ne konuşacağımızı akıl süzgecinden geçirdikten sonra dilimize dökmemiz lazım, her ağza gelen konuşulmaz konuşulursa hatalar gaflar günahlar çok olur 
        Bir düşün bakalım sen ağzına geleni konuşuyorsun ölçmeden biçmeden karşı taraf kırılır mı incinir mi? Diye düşünmeden ha bire sallıyorsun, karşındaki insanın da konuşmasının bu şekilde olduğunu  varsay ve kırılma  boşu boşuna geyik muhabbeti de önemseme o kadar. 
       Sen önce kendine bak, sen diline sahip misin? Bu soruyu cevapla. Sahip değilsen ne çektim ise dilimden çektim diyorsan belki karşındaki insan da  ne çektiyse dilinden çekmiştir. Bu nedenle her söylenende bir mana arama.
        Dilini kötü sözlerden koru. Dilinle kimseyi incitme bakalım başarabiliyor musun? Sen başara biliyorsan karşındaki insanların sözlerine de kırılma hakkın var. Başaramıyorsan demek ki insanız irademiz ancak bu kadar dilimize karşı güçlü iradeye sahip değiliz. Sen başarabiliyorsan dilini kötü sözlerden korumayı karşındaki insanında başarabileceğine inanabilirsin. Sen başaramıyorsan dilini  kötü sözlerden korumayı karşındaki insanların da başaramayacağını düşünebilirsin.  Olmuyorsa da boş yere zorlama kendini, zamanla dilinde belli bir olgunluğa kamilliğe ulaşacaktır elbet.
        Yüce Rabbim elimin, gözümün, gönlümün, dilimin bilerek veya bilmeyerek yaptığı bütün kötülüklerinden sana sığınıyorum.  Dil terbiyecisi dilimi terbiye ediyorum. Her kötü söz de dilime bir ceza veriyorum. Hani söylemeyecektin nerede kaldı benim telkinlerim diye bir daha ki sefere inşallah  olacak dilimi terbiye edeceğim. İrademe hakim olacağım akıl ve belleğimi açık tutacağım dilime her şey söyletmesin ölçsün biçsin tartsın öyle dilim seni zamanla olgunlaştıracağım terbiye edeceğim. Sen görürsün dil, dilim dilim.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder