25 Ağustos 2017 Cuma

BİR GÜN DAHA BİTTİ DERKEN


İKİ BİSKÜVİ ARASINDA
             
     Bütün gece makine ile boğuştun bu da yetmezmiş gibi içindeki şeytanlarınla düşüncelerinle de boğuştun ve sonunda sabaha çıktın.  Günahlarında sevaplarında karanlığa gömüldün. Gözlerinle gerçek ışığı gün ışığını da gördün. Dizlerinin üstüne çöküp Rabbine dert ve sıkıntılarını anlatamadıysan da gönlünle o yol üzerinde servisin içinde Rabbine neler yaşadıklarını günahlarıyla sevaplarıyla açık açık anlattın, sana yol göstermesini istedin. İçinde yaşattığın bir yığın hayal ve varsayımlarınla eve gittin gece boyunca sövdüğün, kızdığın insanlar, makine, iş hepsi orada kaldı. Kendi aldatılmışlıkların ve kendi kendini kandırdıklarınla birlikte.
        Sana ''Yarın izinlisin,'' dediler. Sen de ''Eyvah ödemem gereken bir yığın faturalar var,'' dedin. Bir diğer taraftan da evde kalmanın rahatlığı ve tatlı bir uykuya kavuşmanın sevinci. Ha çok geç kalmadan dün gecenin öyküsü içinde Rabbinden bağışlanma dile dua et yarın çok geç olabilir belki, ya---rı---n.
       O kişi aslında kendi kendisiyle kavgalı yemin etmişti  halbuki kendi kendine bir daha hiç kimseyle kavga etmeyeceğine, sövmeyeceğine ama içindeki şeytanı hiç boş durur mu? Durmaz boş da durutmaz o kişiyi vesvese verir durur. Onun bozduğu yemini ve yine kendi ruhuna yüklediği yük . İşyerinde incittiği kalbini kırdığı kişilerin önünde kendi yüzünün temize çıkması için önce kendi içindeki kendi gönlünü onlara karşı temizlemesi gerek.
       Geceyi sağ salim geçirmiş gündüze kavuşmuş üstelik sigortalı bir iş buna da şükür gerek.  Şu sık sık verilen izinler yüzünden kaç kez işini değiştirmeyi düşündü ve tekrar, ''Sökülmüş ağaç kök tutar mı?'' Diye vazgeçti. ''Yol üzerindeyken at değiştirilmez,'' dedi vazgeçti. Ve hatta tekrar iş değiştirmeyi düşündü,  iş değiştirenlerin gürültülü sesini kulaklarında duydu yine vazgeçti. Öyleyse bu işine itaat et sen itaatkar ve sebatkar çalışma azminle kazanacaksın. İşine verdiğin değer ve sevginle kazanacaksın, belli mi olur belki terfi eder yükselirsin de. 
       İzinler, inişler, çıkışlar, tehlikeler, torpiller, adam kayırmalar her işyerinde olur. Nerede hangi iş kolunda çalışıyorsan çalış, mutlaka bir riks vardır. 
        Sen işe gidiyorum diye evden çıkarken işe gideceğini sanırsın, işten çıkarken de eve geleceğini mi sanırsın? Her şey anlık bir nefeste ölümün yaklaştığını hayal et ve de ki ''Tam işe gidecektimmm, tam eve girecektimmmm,'' öyle hayal et ve konuşacağın kötü sözleri yut dilini sustur konuşma, özellikle birinci derece sevdiklerine karşı sustur dilini, özellikle seni sevenlere sana değer verenlere karşı kıymet ver, sustur şu dilini.
      Yıllardır böyle alıştırmış dilini hiç öfkesine hakim olamamıştı, hiç suskun durgun olamamıştı, özellikle işyerinde işinin üzerindeyken rahat bir çalışma ortamı istemişti hep, ama olmamıştı. Olamamıştı. Her zaman olduğu gibi her şey bir anda olmuş bitmişti yüreğinin sesi kulağına gelirken dili de yaşadıklarına sövüyordu. 
       Sonra o kişi evine gelince küçük kızı kapıyı açınca o kendinden geçer ve her şeyi unuturdu.
        ''Günaydın,'' günahıyla sevabıyla  pişmanlığıyla bir gün daha sona erdi. ''Rabbim ama sen gönlümün ne istediğini biliyorsun hiç de söylemek istemediğim şeylerdi.'' Öyleyse ''Sana söylenmesini istemediğin sözleri sen de başkalarına söyleme,'' kolaysa sen becer buradan söylemesi kolay. Yapma veya yapmama becerisi elde edemeyebilirsin ama Rabbim inan ki terazisinde istemiş olmanı da değerlendirecektir. Bundan sonra sen de söyleyeceğin sözleri seçerek düşünerek söyle. O kızdığın veya söz ettiğin kişi yanında olmasa bile içinden geçirmiş olman bile onun içine işler, o bilir o kişi kendisi hakkında iyi veya kötü düşünenleri bilir.  Kalpler vardır hisseder. İnsanların bir de birbirlerine güven duygusu var iken bir de sevgi sen de ağzından çıkan kötü bir söze gem vurabiliyorsan hepsi budur. Elinden geleni ardına koyma elinden gelen şeyler bunlar kendinin dayandığın dayanağın, yine kendi elin ve dilin o sudan bir bahane ile dayattığın inadın ve öfkendeki senin payın. ''Rabbim aşırı öfkelenmekten sana sığınırım.''
     Ertesi akşam işe gitti yanılmıştı, dünü de geri getiremezdi yatıp kalkıp da göremediği arkadaşı için  Rabbim onun günahlarını affetsin Rabbim yardımcısı olsun . 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder